De druk op de zorg wordt steeds groter. Digitalisering als middel om werken in de zorg makkelijker en efficiënter te maken staat hoog op de agenda. Door processen te automatiseren, bijvoorbeeld met Microsoft Power Automate, kan er meer tijd gestoken worden in het daadwerkelijk zorgen. Maar ook persoonlijk contact op afstand is een mooi alternatief voor patiëntgesprekken waarbij fysieke aanwezigheid niet per se nodig is. In deze blog vertelt Karin van Asselt, adoptieconsultant bij 1uur.nu, wat de kansen zijn van digitalisering in de zorg.
Profiteer van de mogelijkheden
We realiseren ons dat de zorg heel kwetsbaar is, en dat digitalisering een complex vraagstuk is. Binnen de zorg zijn lang niet alle typen contact geschikt om te digitaliseren. De kwaliteit van de zorg moet ten alle tijden gewaarborgd zijn. Toch kan ook de zorg profiteren van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Neem bijvoorbeeld aan het aanmeldproces waarin patiënten gekoppeld worden aan de zorgverlener waarmee ze het zorgtraject ingaan. Of neem een controlemoment. Vaak is een patiënt dan lang onderweg naar en van het ziekenhuis, om alleen te kunnen vertellen dat het goed gaat.
Slimme zorgapps en wearables
Er zijn ook andere manieren waarop technologie kan helpen de druk op de zorg te verminderen. Zo zien we steeds meer slimme zorgapps en wearables. Dat varieert van intelligente pleisters die een infectie registeren en inlegzolen die glucosesignalen meten tot rolstoelen met locatiebepaling en hartritmeapps. Met zo’n app bijvoorbeeld kunnen patiënten zelf hun hartritme in de gaten kunnen houden. De cardioloog kan op afstand beoordelen of de medicatie moet worden aangepast en kan daarna op afstand de resultaten op een veilig manier met de patiënt bespreken. meer tijd besteden aan patiënten die wel fysieke zorg nodig hebben, zodat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft.
Toegevoegde waarde van videobellen in de zorg
Een digitale balie – ook wel bekend als De Digibalie – ondersteunt de digitalisering in verschillende branches. We schreven al over de toegevoegde waarde van de Digibalie binnen gemeenten. Maar de Digibalie kan natuurlijk ook een uitkomst zijn voor organisaties in de zorgsector die op zoek zijn naar een veilige en laagdrempelige manier van communiceren met cliënten of patiënten.
Veilig en laagdrempelig
Binnen de zorg heb je met veel verschillende mensen te maken, van jong tot oud en van fysiek of geestelijk gezond tot ongezond. Een digitale oplossing mag dan ook in geen geval een barrière opwerpen. Tegelijkertijd is het van belang dat je werkt met een beveiligde omgeving, het gaat in de zorg immers over privacygevoelige informatie. De Digibalie is geïntegreerd in Microsoft Teams en biedt daarmee de ideale oplossing. Microsoft Teams is niet onbekend bij zorgverleners, dus zo kunnen zij in hun vertrouwde omgeving blijven, waar ze ook de beschikking hebben over de benodigde documenten. Patiënten kunnen veilig inbellen en zo nodig documenten delen zonder iets te moeten downloaden. Zo hoeft niet elke patiënt altijd de deur uit en stijgt bovendien de flexibiliteit voor de zorgverlener.
Meer weten?
Met de Digibalie kunnen zorgprofessionals veilig persoonlijk contact met hun patiënten hebben, in hun eigen vertrouwde Teams-omgeving. Wil je weleens ervaren hoe eenvoudig het is? Geef ons een belletje op 0183-512 253 of mail naar info@1uur.nu. We helpen je graag verder!