Logo

De voordelen van een alles-in-één-platform

Als je IT-omgeving niet aansluit bij de wensen en behoeften van je medewerkers is de kans groot dat je te maken krijgt met een chaos aan niet – goed – beheerde systemen en applicaties. In deze blog vertelt Bob van Rooij, productmanager van De Digibalie, waarom de keuze voor een alles-in-één-platform een dergelijke chaos voorkomt en hoe het bijdraagt aan een veilige en beheersbare omgeving.

Schaduw-IT. Wat is het en wat zijn de nadelen?

Schaduw-IT is een verzamelbegrip voor applicaties en processen die niet bekend zijn bij de IT-afdeling van een organisatie. Denk bijvoorbeeld maar aan WhatsApp of WeTransfer. Medewerkers vallen erop terug omdat ze bepaalde functionaliteiten missen in de ‘officiële’ IT-omgeving. Als je niet weet wat je medewerkers gebruiken, kun je er ook niet op sturen. Dat maakt de kans op een security-incident flink veel groter. Daar zit geen enkele organisatie op te wachten, maar zeker als je gecertificeerd bent, kan dat voor vervelende situaties zorgen. Ook vanuit kostenperspectief is het geen optimale situatie. Als je voor meerdere gebruikers een gezamenlijk contract kunt afsluiten, is dat altijd goedkoper dan wanneer ieder voor zich iets aanschaft.

Silo-IT. Wat is het en wat zijn de nadelen?

Van silo-IT is sprake als verschillende afdelingen binnen een organisatie werken met hun eigen applicaties en IT-omgevingen, die niet zijn geïntegreerd met elkaar. Het is heel omslachtig als pakketten en processen niet op elkaar aansluiten. Als collega 1 werkt met pakket x en collega 2 met pakket y, dan moeten mensen informatie overtypen of informatie handmatig exporteren en importeren, wat niet alleen veel tijd kost, de foutkans is ook vrij groot én het belemmert de vrije stroom van informatie binnen een organisatie.

De Digibalie maakt schaduw-IT en silo-IT overbodig

De Digibalie is gebaseerd op Microsoft Teams, hét samenwerkingsplatform bij uitstek. Het bevat alle functionaliteiten die een organisatie nodig heeft: van veilig delen van bestanden via SharePoint-koppelingen tot beeldbellen en van vlekkeloos samenwerken aan bestanden tot het delen van agenda’s. Het zorgt niet alleen dat er geen tijd meer verloren gaat door een inefficiënte manier van samenwerken, het maakt ook schaduw-IT overbodig.

De Digibalie draait binnen de eigen vertrouwde omgeving

De Digibalie is dus geen nieuwe cloudoplossing, het draait gewoon binnen de vertrouwde Teams-omgeving die de meeste organisaties al hebben. Medewerkers kunnen er in no-time mee aan de slag en alle data blijven gewoon in beheer van de gemeente, het ziekenhuis of andere organisatie. De Digibalie adopteert het IT-beleid en de manier van beheren zoals dat eerder al is vastgelegd, inclusief alle veiligheidsinstellingen. Om integratie met andere systemen mogelijk te maken, voorzien we in een groot aantal beveiligde koppelingen via slimme API’s. Zo hebben we bijvoorbeeld standaard al een koppeling met DigiD, zodat mensen zich kunnen identificeren op de vertrouwde manier. Ook hebben we afspraken met een aantal betrouwbare betalingsplatformen. Zo kun je de eindgebruiker eenvoudig laten betalen voor de afgenomen dienst.

Aan de slag?

Wil je aan de slag met de Digibalie of wil je de mogelijkheden voor jouw organisatie of gemeente eens bespreken? Boek dan nu een een-op-een-sessie met ons. Neem gerust contact op met me op. Geef me een belletje op 0183-512 253 of stuur een mailtje. Ik help je graag verder!

Ook nieuwsgierig geworden naar De Digibalie? ​